Redesign av NVB.se
Ett hobbyprojekt i UI-design med verklighetsnära ramar.

Innehåll
Beskrivning
Det här är ett eget projekt som jag genomfört för att få möjlighet att arbeta mer fokuserat med UI-design än jag har möjlighet till i mitt nuvarande jobb.
Jag valde att göra en redesign av NBV.se, webbplatsen för studieförbundet NBV. Syftet var att skapa en mer modern, tillgänglig och visuellt enhetlig upplevelse, samtidigt som jag ville arbeta under verklighetsnära förutsättningar – utifrån NBV:s existerande tech stack, frontend teknologi och grafisk profil.
För att inte överskrida upphovsrätt har jag inte använt NBV:s faktiska logotyp, bilder eller typsnitt i min design. Däremot har jag utgått från deras visuella identitet som inspiration.
NBV:s startsida idag

Painpoints med NBV.se
Underrubrik?
Brödtext
Mål och förutsättningar inför utveckling
Intuitiv
Vägledande
Säker
Mål med kompetensprofilen var att den skulle vara intuitiv och enkel att använda. Samtidigt ska användarna få möjlighet att lära sig om yrkesroller och den svenska arbetsmarknaden under processen. För många i målgruppen kan delning av personuppgifter, såsom namn, personnummer eller bostadsort, innebära en säkerhetsrisk. Det begränsar vilken information som får samlas in från användarna i Kompetensprofilen.
Analys och designfokus
Metod
För att säkerställa att Kompetensprofilen uppfyllde tillgänglighetskrav genomförde jag en granskning baserad på WCAG 2.1 AA samt Arbetsförmedlingens egna riktlinjer. Granskningen fokuserade på att identifiera hinder för användare med olika behov, inklusive personer som navigerar med tangentbord, skärmläsare eller har nedsatt syn, motorik eller kognition.
Wireframes
Brödtext
Underrubrik
Designskisser
Om det hade varit ett riktigt uppdrag
Lessons learned
Genom att tillgänglighetsgranska kompetensprofilen fick jag en djupare förståelse för hur designbeslut påverkar både användarupplevelsen och den tekniska implementationen.
Jag lärde mig mer om semantisk HTML, skärmläsarstöd och hur design kan samverka med utveckling för att lösa tillgänglighetsutmaningar.
Jag fick även fördjupa mig i hur tydliga felmeddelanden, formulärfält och visuella hierarkier kan förbättra både begriplighet och användbarhet för alla.